Exposició col·lectiva: Memòria Desenterrada

EXPOSICIÓ COL·LECTIVA “MEMÒRIA DESENTERRADA”,

Com va sorgir

En 2019 organitzem en marc de les Activitats Culturals de la UPV unes jornades denominades “Memòria desenterrada: les fosses de Paterna”, que es van desenvolupar en la Fira del Llibre i en la Universitat Politècnica (veure ací mes informació), una de les activitats d’aquestes jornades va ser aquesta exposició col·lectiva, organitzada al costat de Paco Collado i la Biblioteca de la Facultat de Belles arts. En la primera de les mostres, en el Museu de Ciències dels Jardins de Vivers afegim a la fotografies i il·lustracions una mostra d’objectes pertanyents a algunes persones afusellades a Paterna.
Des de llavors l’exposició ha estat exposada en La Facultat de BB.AA, la Facultat de Magisteri, la seu del Màster de Secundària de la Universitat de València. I s’han hagut de suspendre, a causa del COVID-19 dues mostres més organitzades, una al costat de l’Ajuntament de Dénia i una altra en l’IES Font de Sant Lluis a València, que esperem poder realitzar més endavant, quan les circumstàncies ho permeten.

Participants, descripció de l’exposició

Com organitzar l’exposició i contactar

L’exposició està composta de 55 fotografies i il·lustracions i 3 panells
Sol·licitem a les entitats amb les quals organitzem la seua mostra una col·laboració econòmica negociable, per a manteniment i desplaçament de les obres.

Podeu contactar en el correu electrònic: justicia.reparacio@gmail.com

Participants, descripció de l’exposició

Eloy Ariza, Gema López, Carme B. Godella, Eva Máñez, Paco Collado

Eloy Ariza
Tècnic Superior de Fotografia, complementa els seus estudis de manera autodidacta i rep diferents Masterclasses impartides per professionals de fotoperiodisme, cinema i moda.
Treballa com a documentalista amb l’Associació Científica ArqueoAntro des de 2017, encarregant-se de la documentació d’entrevistes a víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme, del procés d’excavació i del registre gràfic dels materials apareguts obtingut durant les intervencions.

Les fotografíes que presenta mostren els treballs de excavación y exhumació des del 2017 fins a l’actualitat de les distintes zones de la Comunitat Valenciana on l’equip de l’Associació Científica ArqueoAntro hi ha intervengut com Castelló, en el seu cementeri civil, el front de Llevant en la zona de la Serra del Toro i sent l’epicentre de l’exposició el Cementeri de Paterna a València amb set fosses exhumades.

Muntades en PVC, A3. 30 fotografies

Eva Máñez
Fotoreportera, Tècnica Superior en Fotografia Artística, col·laboradora de manera habitual del València Plaça i altres mitjans de comunicació des de fa més de quinze anys, entre ells El Salto. El seu currículum compta amb nombroses exposicions individuals i col·lectives i reportatges sobre Haití, Iraq, Palestina, Guinea, Jordània, Mèxic o Perú. Ha col·laborat amb diferents organitzacions, impartint cursos i tallers de fotografia i té una agència fotogràfica pròpia: FAV.

17 fotografies montades en cartró ploma, A3

Carme B. Godella
Carme B. Godella és el pseudònim del col·lectiu format per Ovidi Sambonet, Idoia Calabuig i Helena Olcina. Les seues obres s’han exposat al MuVIM de València, Ikas Art de Bilbao o el Fotoespai de Gandia entre d’altres. Des de 2007 formen l’equip i desenvolupen projectes artístics utilitzant la fotografia com a mitjà. A través d’aquests projectes ens parlen de la construcció de la identitat de la dona, del significat de la família o sobre el vincle entre l’alimentació i el paisatge. Són projectes fotogràfics amb els que pretenen estimar una anàlisi crítica del món que ens envolta.

Projecte: “No arxivat” Fotografía analógica, impresió digital, 2018. 4 marcs de 50x50cm formant dos díptics

Gema López
Gema López, antropòloga i dibuixant. En 2010 va registrar la firma Kuroneko com a pròpia, sobrenom que utilitza a les seues il·lustracions i dibuixos des de llavors. El seu registre pictòric és molt extens, realitzant dissenys i dibuixos tradicionals i en format digital. Des de 2016 participa activament amb la Memòria Històrica, aplicant aquesta temàtica a l’art sempre que té oportunitat. Actualment treballa en les tasques d’excavació i exhumació de les fosses comunes de Paterna.

3 làmines muntades en cartró ploma, A2

Paco Collado
Llicenciat en Geografia i Història, Tècnic en Biblioteconomia i Documentació i Tècnic en Fotografia Artística. Treballa a la Biblioteca de la Facultat de Belles Arts de la UPV.
Ha desenvolupat tot tipus d’activitats en les àrees artístiques, d’activisme social i de cooperació. Premiat en diversos concursos, ha comissariat i realitzat exposicions fotogràfiques i documentals i col·laborat amb diversos col·lectius gestionant projectes de tota índole. Ha publicat tres llibres; sobre Centres Socials Okupats a València, sobre el poble sahrauí i l’últim sobre els Maquis, temàtica que juntament amb la Memòria Històrica ocupa les seues actuals tasques d’investigació i documentació.

Projecte: Sota el gebre. Títol obra: Desaparegut, front de Terol 1936. Fotografía digital, 2007. 1 marc de 40×50 cm.

DOCUMENTALS

Si hi ha mitjans es pot projectar al mateix temps algun d’aquests documentals

Les Llavors que van creixent. Fossa 22/ Las semillas que van creciendo. Fosa 22 o ‘El Terrer, un poble emmudit’ els documentals son propietat de la Diputació de València i només cal comunicar la seva projecció

Óskar Navarro
Llicenciat en Comunicació Audiovisual. Doctorand en Comunicació Institucional i Empresarial a la Universitat Jaume I de Castelló. Tècnic especialista del Laboratori d’Audiovisuals de l’UJI i professor associat del Departament de Ciències de la Comunicació de dita universitat. Ha col·laborat en diferents documentals d’índole social. Codirector, junt a Sergi Tarín, dels documentals: El Terrer. Un poble emmudit/ El Terrer. Un pueblo silenciado i Dones de Novembre. Les fosses clandestines del franquisme/ Mujeres de Noviembre. Las fosas clandestinas del franquisme (premi millor documental Festival de Cinema Ciutadà Compromès de València, 2016) i Les Llavors que van creixent. Fossa 22/ Las semillas que van creciendo. Fosa 22.

Sergi Tarín
Llicenciat en Periodisme. Ha treballat en diversos mitjans locals i universitaris. En l’àmbit audiovisual desenvolupà la seua tasca professional a InfoTelevisió. Director de documentals: Moriscos. Els valencians oblidats, 14 d’octubre de 1957. El dia a què paren les pedres, Almansa 1707. De la revolta a la repressió i La utopia desarmada. Memòria d’un País Valencià republicà. Codirector, junt a Óscar Navarro, de: El Terrer. Un poble emmudit/ El Terrer. Un pueblo silenciado i Dones de Novembre. Les fosses clandestines del franquisme/ Mujeres de Noviembre. Las fosas clandestinas del franquisme (millor documental Festival de Cinema Ciutadà Compromès de València, 2016) i Les Llavors que van creixent. Fossa 22/ Las semillas que van creciendo. Fosa 22.

Organizada per:

Plataforma de suport querella argentina/Accio Ciutadana contra la impunitat del franquisme

Biblioteca de la Facultad de BBAA de San Carlos (UPV)