Primeres querelles per tortures desembre 2018, estudiants detinguts en 1971

Dilluns dia 3 de desembre es presenten a València les primeres querelles per tortures, patides en la Prefectura de Policia d’aquesta ciutat durant la dictadura franquista. Els querellants formen part d’un grup de 15 persones detingudes en 1971 durant un dels estats d’excepció declarats pel franquisme. Van romandre en comissaria 19 dies sotmesos a interrogatoris, vexacions i tortures, posteriorment van ingressar en la Presó Model de València acusats d’associació il·lícita i propaganda il·legal.

Es querellen per ser víctimes de la repressió franquista, en particular contra Benjamí Solsona, membre llavors de la Brigada Polític-Social de València. Aquest expolicia va ser denunciat també en el Tribunal núm.1 de Buenos Aires, en la coneguda com a Querella Argentina. La titular, la jutgessa Maria Servini de Cubría va emetre en 2014 una ordre internacional de detenció contra ell i altres 18 persones imputades en aqueixa causa per delictes de genocidi i/o de lesa humanitat comesos durant el franquisme.

Després de ser interposades les querellles en els jutjats es presentaren públicament en roda de premsa en el Saló del Magnànim de la Beneficència, acompanyaren als querellants Vicent Galiana de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes de la repressió durant la Guerra Civil i el franquisme de la Diputació de València, la diputada Rosa Pérez, responsable de memòria històrica, Llum Quiñonero, diputada de Podem en les Corts Valencianes, i els advocats Guillermo Noguera i Aràdia Ruiz de la Cooperativa el Rogle, l’equip jurídic que, al costat dels advocats de la Coordinadora Estatal, elabora i presenta les querelles contra els crims franquistes al País Valencià.

Aquestes querelles, com les ja presentades a Madrid contra “Billy el Niño” o a Astúries contra el expolicia Pascual Honrado, també imputats en la Querella Argentina, s’emmarquen en les iniciatives que duem a terme des de la CEAQUA i la seua organització al País Valencià.

https://www.eltemps.cat/article/5679/victimes-del-franquisme-denuncien-als-tribunals-el-torturador-benjamin-solsona

https://www.elsaltodiario.com/tortura/benjamin-solsona-billy-nino-valencia

https://elpais.com/politica/2018/12/03/actualidad/1543860726_906473.html

https://apuntmedia.es/va/a-la-carta/programes/vist-en-tv/el-mati-a-punt/admesa-la-querella-per-tortures-durant-el-franquisme

https://www.eldiario.es/cv/desolvidador/torturas-franquismo-podemos-alegar-documental_6_855374464.html

INFORMACIÓ SOBRE LES QUERELLES:

SITUACIÓ JUDICIAL

 Una de les querelles va ser inicialment admesa a tràmit, però al cap d’uns mesos va ser desestimada:

https://www.publico.es/politica/juzgado-valencia-admite-querella-policias-franquismo-delito-torturas.html

Entrevista en À Punt als querellants  Manuel Tello i Vicent  Pérez i la nostra advocada Aràdia Ruiz.

https://apuntmedia.es/va/a-la-carta/programes/vist-en-tv/el-mati-a-punt/admesa-la-querella-per-tortures-durant-el-franquisme

El jutjat número 15 de València que va acumular quasi totes aquestes querelles i algunes del següent grup, presentades a l’octubre de l’any 1975, i secundant un informe de la Fiscalia provincial que repetia els arguments donats per la Fiscalia de l’Estat en 2016, va decidir desestimar totes elles. (Comunicat de premsa- fiscalia)

3 de les querelles s’han recorregut davant l’Audiència Provincial, una d’aquestes ja rebutjada també per l’Audiència s’ha recorregut davant el tribunal Constitucional.