Dilluns dia 3 de desembre es presenten a València les primeres querelles per tortures, patides en la Prefectura de Policia d’aquesta ciutat durant la dictadura franquista. Els querellants formen part d’un grup de 15 persones detingudes en 1971 durant un dels estats d’excepció declarats pel franquisme. Van romandre en comissaria 19 dies sotmesos a interrogatoris, vexacions i tortures, posteriorment van ingressar en la Presó Model de València acusats d’associació il·lícita i propaganda il·legal.
Es querellen per ser víctimes de la repressió franquista, en particular contra Benjamí Solsona, membre llavors de la Brigada Polític-Social de València. Aquest expolicia va ser denunciat també en el Tribunal núm.1 de Buenos Aires, en la coneguda com a Querella Argentina. La titular, la jutgessa Maria Servini de Cubría va emetre en 2014 una ordre internacional de detenció contra ell i altres 18 persones imputades en aqueixa causa per delictes de genocidi i/o de lesa humanitat comesos durant el franquisme.
Després de ser interposades les querellles en els jutjats es presentaren públicament en roda de premsa en el Saló del Magnànim de la Beneficència, acompanyaren als querellants Vicent Galiana de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes de la repressió durant la Guerra Civil i el franquisme de la Diputació de València, la diputada Rosa Pérez, responsable de memòria històrica, Llum Quiñonero, diputada de Podem en les Corts Valencianes, i els advocats Guillermo Noguera i Aràdia Ruiz de la Cooperativa el Rogle, l’equip jurídic que, al costat dels advocats de la Coordinadora Estatal, elabora i presenta les querelles contra els crims franquistes al País Valencià.
Aquestes querelles, com les ja presentades a Madrid contra “Billy el Niño” o a Astúries contra el expolicia Pascual Honrado, també imputats en la Querella Argentina, s’emmarquen en les iniciatives que duem a terme des de la CEAQUA i la seua organització al País Valencià.
https://www.elsaltodiario.com/tortura/benjamin-solsona-billy-nino-valencia
https://elpais.com/politica/2018/12/03/actualidad/1543860726_906473.html
INFORMACIÓ SOBRE LES QUERELLES:
- Fonaments jurídics de les querelles per tortures (enllaç)
- Context polític d’aquelles detencions de l’any 1971 ( Memorial 23 de Abril – Testimoni de Ofelia Vila )
- Informe pericial que acompanya les denúncies elaborat per Alberto Gómez ( informe pericial pv)
SITUACIÓ JUDICIAL
Una de les querelles va ser inicialment admesa a tràmit, però al cap d’uns mesos va ser desestimada:
Entrevista en À Punt als querellants Manuel Tello i Vicent Pérez i la nostra advocada Aràdia Ruiz.
El jutjat número 15 de València que va acumular quasi totes aquestes querelles i algunes del següent grup, presentades a l’octubre de l’any 1975, i secundant un informe de la Fiscalia provincial que repetia els arguments donats per la Fiscalia de l’Estat en 2016, va decidir desestimar totes elles. (Comunicat de premsa- fiscalia)
3 de les querelles s’han recorregut davant l’Audiència Provincial, una d’aquestes ja rebutjada també per l’Audiència s’ha recorregut davant el tribunal Constitucional.