Concentració unitaria 3 de setembre – Ciutat de la Justícia de València

Trenquem la impunitat – Judici al franquisme

 

El 3 de setembre, amb la presa de declaració de Rodolfo Martín Villa a l’Ambaixada Argentina, a Madrid, es farà el primer pas per a posar fi a la impunitat dels crims contra la humanitat, comesos durant la dictadura franquista. Una impunitat mantinguda durant més de 40 anys pels successius governs després de la mort del dictador i que és una de les més profundes xacres de la nostra democràcia actual.

Durant la dictadura franquista, es van cometre violacions massives i sistemàtiques de drets humans a conseqüència de la repressió política, social i laboral duta a terme pels propis aparells del règim. Desaparicions, afusellaments, xiquets i xiquetes robats, treball esclau, abusos i tortures en camps de concentració, en presons, en comissaries, en casernes, en preventoris i detencions arbitràries, entre d’altres delictes i delictes de lesa humanitat.

Fins ara, les institucions de l’Estat espanyol han omés jutjar i condemnar aquestes greus violacions de drets humans, incompliment amb les obligacions internacionals contretes en aquest àmbit.

Malgrat els nombrosos obstacles, moltes persones i organitzacions vam iniciar un llarg camí cap al reconeixement del dret a la Veritat, a la Justícia, a la Reparació i a les garanties de No repetició, tot utilitzant diverses vies judicials per a revertir la impunitat llargament mantinguda.

Més de 1.000 querelles i denúncies en la Querella Argentina, tant de víctimes individuals com d’institucions i associacions. Al voltant de 40 ajuntaments de diversos territoris de l’Estat han presentat, o estan en tràmits de fer-ho, querelles criminals davant els Jutjats espanyols perquè s’investiguen els crims contra comeses durant la dictadura franquista en els seus municipis. Nombroses querelles per delictes de tortures, homicidi i lesions; desaparició forçada (execucions extrajudicials) totes elles en un context de crims contra la humanitat, interposades igualment davant la justícia espanyola.

Fins hui cap de les querelles criminals presentades en l’Estat espanyol han sigut admeses a tràmit.

10 anys després que s’iniciara la Querella Argentina, la jutgessa Servini prendrà, per via telemàtica, declaració a Rodolfo Martín Villa. Aquest pas suposa un gir enfront de la resistència i obstaculització que han vingut exercint l’Estat espanyol i els successius governs per a impedir que aquest acte processal es produïra.

Martín Villa va ser una de les peces claus en l’execució d’una política d’Estat repressiva i cruenta que va conformar un atac generalitzat i sistemàtic contra la població civil. Per això és un dels requerits per la Justícia argentina com a responsable de crims contra la humanitat.

Fins hui, els successius governs i la judicatura espanyola s’han negat a extradir Martín Villa a l’Argentina per a la seua presa de declaració. S’han negat al fet que la jutgessa Servini vinga a l’Estat espanyol a prendre-li declaració en els jutjats espanyols. I s’han negat a jutjar-lo en els propis tribunals espanyols.

Nacions Unides ha constatat i denunciat en nombroses ocasions la inacceptable política d’impunitat mantinguda per l’Estat espanyol, contrària als estàndards internacionals, que impedeix l’accés a la justícia a les víctimes d’aquests crims contra la humanitat.

Aquesta presa de declaració de Martín Villa és un primer pas que obri la possibilitat de jutjar els responsables dels crims contra la humanitat comesos durant el franquisme, però per a posar fi a la impunitat hauran de produir-se noves accions encaminades a fer viable el dret a la tutela judicial efectiva de les víctimes del franquisme i dels seus familiars.

La cultura democràtica de la nostra societat reclama el compliment dels compromisos amb els acords signats amb l’ONU; els col·lectius i organitzacions que subscrivim aquest manifest els continuarem reclamant fins que siga realitat la fi de la impunitat i els victimaris deixen de rebre enhorabones i guardons:

 

Intersindical Valenciana / CC.OO del PV / CGT del PV / CNT – Valencia / Compromís / Esquerra Unida del PV / Podem / Ia@s flaut@s de Valencia  / Ca Revolta / COESPE de Valencia / L’Aparadora – Alacant / Ia@s flaut@s valencians/ Atelier-ONGD / Plataforma Antidesahucios/ Parlem de la República a Benifaió  / Plataforma 14 de Abril por la III República  / Plataforma per la Memòria del País Valencià  / Asociaciones de familiares de víctimas del franquismo de las fosas 115, 126, 128 y 100 de Paterna / Asociación Memorial Democrático 23 de Abril / Asociación de la Memoria Histórica de Pego / Asociación de amigos de la Fundación Juan Negrín / Ateneu Republicà de Silla / Guadassuar per la República / Associació Republicana de la Safor / Amics de la FUE / Ateneo Viento del Pueblo de Orihuela/ Ateneu Republicà de la Ribera del Xúquer / Plataforma 14 d’Abril de Puçol  / Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del P V / Acció Ciutadana contra la impunitat del franquisme  del P.V. – Plataforma de suport a la Querella Argentina

Pots descarregar el manifest açi: 3sep-Impunitat-v2