Alacant. En el 44è aniversari del assassinat de Miquel Grau. Casal Popular Tio Cuc

Un centenar de persones es van concentrar ahir dissabte a la Plaça dels Cavalls per tal d’homenatjar Miquel Grau en el 44è aniversari del seu assassinat. Convocades, com cada any des de 2011, pel Casal Popular Tio Cuc, es denuncià que la placa-memorial “ha estat atacada en 10 ocasions, i restaurada indecentment, de manera infame i ignominiosa, per l’Ajuntament, que ha negat en tres ocasions la concessió d’un carrer”. Els parlaments insistiren en el fet que “el feixisme que l’assassinà es normalitze hui en dia i actue impunement. No volem revenja per a Miquel Grau; exigim justícia, reparació i reconeixement per a ell i per a totes les víctimes del feixisme”.L’acte comptà amb la lectura de diversos poemes, la música del violoncelista Jordi Piñol, el ball de bastons de la Colla Corball de cultura popular, i la dolçaina i el tabal de la Colla El Cocó. En el seu parlament, el Casal Popular Tio Cuc tornà a denunciar la impunitat de l’assassí de Miquel Grau, Miguel Ángel Panadero Sandoval: “el feixista que entre mos i mos del sopar assassinà Miquel Grau, l’insolvent que no pagà el milió de pessetes a la família com a indemnització a pesar que la seua família posseïa gasolineres, el pres que no podia suportar les condicions en Alacant i que fou traslladat a Albacete a compartir cel·la amb els assassins del despatx laboralista d’Atocha, el condemnat a 12 anys de presó que complí 3 i escaig, hui és un respetable veí de València. Ja no assassina ningú; ara es dedica a fer fora de sa casa famílies senceres com a procurador del fons voltor Las Peñicas SL. Per a qui la justícia? Per a qui la pau? Per a qui el descans? Per a qui la vida?”Així mateix, en l’acte intervingueren l’associació de Familiars de Repressaliades pel Franquisme del Cementeri d’Alacant, que des de fa un any treballa per obrir les fosses comunes, i l’associació Arxiu Guerra i Exili, que remarcà el caràcter polític i feixista de l’assassinat de Miquel Grau i el contextualitzà dins de la violència de la Transició exercida pel franquisme i el postfranquisme. L’acte finalitzà am buna cercavila fins al Mercat Central d’Alacant, on es realitzà una ofrena a les víctimes del bombardeig del 25 de Maig de 1938 i es reclamà Justícia i Reparació per a totes les víctimes del franquisme.