40 anys de lluita contra la impunitat – 10 anys de Querella Argentina

El 14 d’abril de 2010, es va iniciar, en virtut del principi de Justícia Universal, la denominada Querella Argentina, la causa judicial penal que investiga els greus crims contra la humanitat comesos durant la dictadura franquista i que tramita el Jutjat Criminal i Correccional Federal 1 de la República Argentina.

Entre els delictes que s’investiguen estan desaparicions forçades, afusellaments, assassinats,  xiquets robats, víctimes de treball esclau, de tortures, maltractaments i abusos en camps de concentració, en presons, en comissaries, en casernes, en preventoris, detencions arbitràries,  persecucions, agressions sexuals; i una inacabable llista.

Gràcies a l’empenyiment i a la constància de centenars de persones que van patir aquestes greus violacions de drets humans, els seus familiars, organitzacions i algunes institucions públiques, així com el suport de les associacions, sindicats i institucions argentines, s’ha aconseguit que la Querella Argentina siga un dels instruments més eficaços de denúncia i de lluita contra les polítiques d’impunitat de l’Estat espanyol que neguen el dret a la tutela judicial efectiva a aquestes persones.

Aquestes polítiques d’impunitat, intactes després de quaranta anys de democràcia, consisteixen en la falta d’investigació judicial dels crims aberrants que es van cometre durant la dictadura franquista i en la utilització d’un discurs d’oblit, amnèsia i perdó oficial als criminals franquistes, invocant una suposada dinàmica de reconciliació “entre espanyols”. Això suposa i representa una flagrant violació del Dret Internacional dels Drets Humans en incomplir l’Estat espanyol sistemàticament les obligacions internacionals contretes després de la ratificació de Tractats Internacionals en aquesta matèria.

Com va plantejar en el Congrés dels Diputats espanyol Fabián Salvioli, Relator Especial de les Nacions Unides per al dret a la veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició, la reconciliació és la recuperació de la confiança de la societat en l’Estat. Només a través de la restauració de la justícia i de l’adopció de totes aquelles mesures reparadores previstes en el Dret Internacional, la societat recupera la confiança en l’Estat i es reconcilia amb ell.

Després de 10 anys, celebrem l’existència i el trajecte de la Querella Argentina, reconeixem els assoliments aconseguits a través d’aquesta, però no podem oblidar que aquesta causa judicial es tramita a l’Argentina perquè l’Estat espanyol continua desenvolupant polítiques d’impunitat impròpies i incompatibles amb un sistema democràtic.

Des de CEAQUA, en aquest desé aniversari de la Querella Argentina, volem reafirmar el nostre compromís amb la causa penal que continuarem impulsant malgrat els sistemàtics obstacles interposats per l’Estat espanyol. També volem recordar a totes aquelles persones que ens van deixar en aquests últims anys i que van treballar amb tant esforç perquè el procés judicial era tot un referent de lluita contra la impunitat, amb un esment molt especial a Darío Rivas, com a primer querellant i a Carlos Slepoy i Chato Galante com a impulsors essencials de CEAQUA.