RECONEIXEMENT I HOMENATGE A SINDICALISTES REPRESALIATS EN MAIG de 1967 – Presentació de querelles per tortures comeses per la policía franquista

El pròxim 13 de maig en la sala d’actes de CCOO, en la plaça de Nàpols i Sicília a les 11:30 hores, realitzarem un acte de reconeixement i homenatge a les persones represaliades en la primera manifestació del 1r de maig convocada públicament durant el franquisme a València, el maig de 1967.

Aquell any la convocatòria va partir de les recentment constituïdes Comissions Obreres, es van sumar sectors de la HOAC, USO, el PCE i les seues Joventuts, JOC, Partit Socialista Valencià, des de l’inici de la dictadura era la primera vegada que es feia una convocatòria pública. La manifestació començaria en la Glorieta i acabaria en la seu del sindicat vertical; les reivindicacions, salari mínim de 200 pessetes i 8 hores de treball. Per un sindicat democràtic, obrer i universitari. Pel dret a la vaga. Per una autèntica llibertat de premsa, paraula i associació. També, en solidaritat amb els obrers bilbaïns i la seua lluita durant aquells mesos. Per impedir els acomiadaments en fàbriques i tallers. Per la llibertat i la democràcia, deien els pamflets que convocaven aquella manifestació convocada malgrat la repressió amb la qual amenaçava la dictadura.

Durant la manifestació, en la qual es va produir un dur atac de la policia, va haver-hi nombroses detencions. 21 persones foren detingudes; 13 d’elles van ser processades pel Tribunal d’Ordre Públic, i 5 a més condemnades per un Consell de Guerra, els seus noms: Juan Montalbán, Joan Castejón, Francisco Ventura, Salvador Ayala i Antonio Sanchís. Alguns d’ells van ser jutjats i condemnats dues vegades pels mateixos fets. La majoria va patir tortures en les dependències de la Brigada PoliticoSocial. A final d’aquest any altre grup de persones van ser detingudes a conseqüència dels fets de l’1 de maig, també van patir brutals tortures i van ser condemnades pel TOP.

Cinquanta-cinc anys després, sis d’ells presentaran davant els jutjats valencians querelles per haver estat objecte de tortures. Reclamen la Justícia que l’Estat els deu, com a tantes altres víctimes de la repressió franquista: Exigeixen el dret a la Veritat, a la Justícia i a la Reparació.

La societat els devem un reconeixement, gràcies a ells i a tantes altres persones que van reclamar el dret a la Llibertat i a la Democràcia, en aquest país hem arribat a gaudir d’aquestes, a tenir sindicats, representants triats democràticament, i els drets civils que avui ens emparen. Per això volem acompanyar-los en aquesta acció que emprenen, volem reconéixer en ells i en les persones que van patir directament la repressió franquista el sacrifici realitzat i el dolor que se’ls va causar, volem rendir-los el tribut que mereixen i que no han rebut durant dècades. Reconéixer el seu valor en la defensa dels drets i llibertats democràtiques que ara gaudim i les conseqüències materials que tot això va representar en les seues vides.

Llancem aquesta iniciativa des d’Acció Ciutadana contra la Impunitat del franquisme al País Valencià (Plataforma de suport a la Querella Argentina) i CCOO del PV.

Aquestes entitats també ens han confirmat la seua col·laboració: UGT, Intersindical, CGT, CNT, PSPV, Compromís, EUPV, Podem, IR, PCPV, Ca Revolta, Coordinadora de Asociaciones per la Memòria Democràtica del PV, Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Memòria Històrica de Callosa d’en Sarrià, Associació Cultural Institut Obrer, Associació Dones i Homes Lliures, Fòrum per la memòria històrica i democràtica a Cocentaina (Alcoia Comtat), Instituto de Derechos Humanos de la UV, Amnistia Internacional (grupo de Valencia), Coordinadora Estatal de Apoyo a la Querella Argentina (CEAQUA), Àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València, Conselleria de Transparència i Qualitat Democràtica.

Us convidem a participar